Scaunul cu rotile electric

Scaunul cu rotile electric Scaunul cu rotile electric

Scaunul cu rotile este o piesa de echipament complexa, ce a fost intens studiat si proiectat. Majoritatea persoanelor cu leziuni ale maduvei spinarii au devenit experti pentru scaunele cu rotile, deoarece acest lucru sporeste sansele lor de a obtine un scaun cu rotile care sa le indeplineasca cu adevarat nevoile. Cu toate astea, scaunele cu rotile electrice sunt avansate din punct de vedere tehnologic si au multe componente, deci este foarte important pentru a obtine ajutor atunci cand va cumparati un scaun nou. Este imposibil sa invatati tot ce trebuie sa stiti dintr-un singur comunicat, insa acest articol include unele dintre cele mai importante informatii.

De ce sa alegeti un fotoliu rulant

Un fotoliu rulant electric este potrivit pentru dumneavoastra daca nu sunteti capabil sa folositi un scaun cu rotile manual sau daca doriti sa scapati de incordarea din umeri si brate, pentru a putea continua transferurile in conditii de siguranta. Alegerea unui scaun electric poate depinde de multi factori, printre care conditiile terenului pe care scaunul va fi condus, pragurile si curbele pe care scaunul le va intampina si spatiul liber din mediul inconjurator obisnuit.

Componentele fotoliului rulant electric:

Baza

Baza fotoliului rulant electric este portiunea cea mai joasa a scaunului cu rotile electric, care cuprinde motoarele, acumulatorii, rotile de transmisie, rotile de viraj si electronice in care este atasat sistemul de ajustare. Acesta este clasificat in functie de locatia rotii de miscare in raport cu centrul de greutate al scaunului.

Tractiune spate

Puterea de tractiune in spatele scaunului cu rotile

Rotile motoare sunt in spatele centrului de greutate al utilizatorului, iar rotile de viraj sunt in fata. Are caracteristici previzibile de conducere si stabilitate, dar poate fi dificil de manevrat in locuri stramte din cauza razei mari de intoarcere.

Figura 1. Puterea de tractiune in spatele scaunului cu rotile

Tractiune fata

Scaunul cu rotile electric si roata motoare in fata Rotile motoare sunt in fata centrului de greutate al utilizatorului, iar rotile din spate sunt cele de viraj. Aceasta configurare tinde sa fiu destul de stabila si asigura o raza mica de viraj. Cu toate acestea, ea poate avea tendinta sa piarda controlul si poate fi dificil de condus in linie dreapta, mai ales in miscarea rapida pe suprafete denivelate.


Figura 2. Scaunul cu rotile electric in operatia de reglare cu roata de miscare in fata si capabilitatea de inclinare.

Roata de miscare in mijloc

Scaunul cu rotile electric si roata motoare in mijloc Rotile motoare sunt fix deasupra centrului de greutate al utilizatorului. Aceasta configuratie are o raza de intoarcere mai mica, facandu-l mai eficient pentru mobilitatea interioara, dar nu este potrivita pentru afara.


Figura 3. Scaunul cu rotile electric in operatie de reglare cu roata motoare in mijloc si functia de rabatare.

Controale

Dispozitivul folosit sa controleze un scaun electric se numeste dispozitiv de acces sau mecanism de comanda. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat cu sisteme medii de control sau cu accesul la calculator. Aceste controale sunt, de obicei, programabile si pot fi operate folosind diverse tipuri de joystick-uri sau comutatoare (de exemplu SIP si puff - inspirare-expirare).

Instalarea si pozitionarea pe scaun

Instalarea si pozitionarea pe scaun sunt o parte vitala a scaunului rulant si au un rol important in confortul, siguranta, sanatatea si activitatea dumneavoastra. Sistemul dvs. de instalare pe scaun ar trebui prescris si specific conceput nevoilor dumneavoastra medicale, functionale si preferintelor personale, inclusiv protejarea pielii de la prea multa presiune.

Sistemul de instalare pe scaun

Sistemul de instalare pe scaun se imparte in 3 categorii generale: universal, modular si personalizat. In general, sistemul de asezare personalizat este necesar doar cand afectiuni musculo-scheletale sunt prezente, precum scolioza sau dupa operatia pentru o rana provocata de sederea pe timp indelungat. Componentele de baza a sistemului de instalare pe scaun sunt perna si spatarul.

Pernele si spatarul

Pernele si spatarul sunt confectionate dintr-o varietate de materiale, printre care spuma, pungi de aer, combinatii de aer si spuma, si geluri. Ele variaza in cat de bine se adreseaza distribuirea presiunii, stabilitatea posturala, fluxul de aer, izolarea si transmiterea de caldura. Alegerea stilului si materialului va depinde de activitatile si nevoile dvs. personale.

Daca toate caracteristicile nu pot fi gasite intr-o singura perna, sunt necesare schimburile. Spre deosebire de scaunele cu rotile manuale, greutatea pernei si a spatarului, in general, nu sunt luate in considerare.

Studiile sugereaza ca o perna potrivita ce reduce presiunea, in contrast cu o perna mai ieftina facuta din spuma, reduce sansele de a capata o rana provocata de sederea indelungata.

Actiunea de inclinare si rabatarea

Tehnologia de inclinare si rabatare elibereaza tensiunea, coordoneaza postura, asigura confort si ajuta la activitatile personale de ingrijire.

Actiunea de inclinare (Figura 2), care schimba unghiul dintre scaun si spatar, ajuta la intindea flexorilor soldului si face frecventa mersului la toaleta, a cateterizarii si transferului mai convenabil pentru ingrijitori.

Aditia rabatarii (Figura 3), care rabateaza scaunul si spatarul impreuna, pastreaza unghiurile coapselor si a genunchilor constant in timpul rabatarii. Aceasta actiune nu permite alunecarea scaunului atunci cand se afla in pozitie inclinata.

Persoanele care nu se pot transfera sau muta greutatea independent, ar trebui sa aiba functia de rabatare si inclinare pe scaunul lor cu rotile.

Elevarea scaunului si mecanismul de ajustare a inaltimii

Elevarea scaunului si mecanismul de ajustare a inaltimii

Scaunele cu rotile electrice pot avea, de asemenea, sisteme de elevare sau mecanisme care il pozitioneaza pe utilizator vertical. Elevatorul poate ajuta la transfer din moment ce transferul pe panta e mai usor. In plus, elevatorul si sistemul de ajustare al inaltimii iti usureaza activitatile zilnice care necesista inaltime deasupra umerilor. Deoarece efectuarea activitatilor deasupra umerilor ca inaltime te pune in riscul de a-ti rani bratele, instructiuni recente recomanda tuturor persoanelor cu mobilitate redusa (TVM) care utilizeaza scaune cu rotile electrice si au functia buna a bratelor, sa aiba sistem de elevare.

Scaune cu rotile semi-automate

Scaune cu rotile semi-automateScaune cu rotile semi-automate sunt in esenta, scaune cu rotile manuale cu motor de propulsie, ce ofera asistenta atunci cand doriti. Acest motor permite utilizatorului sa puna in miscare scaunul mai rapid si cu mai putin efort, si ajuta la obstacole, precum rampe abrupte.

Pentru persoane cu dureri in umeri sau cu tetraplegie, modelul poate fi un compromis bun intre scaunul cu rotile electric si cel manual.

Scaunele cu rotile semi-automate sunt mai masive si mai greu de manevrat decat cele manuale, dar sunt mai putin voluminoase si mai usor de manevrat decat cele cu actionare electrica.

Articol scris de Alexandra Gheorghica, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Articole recente - Alexandra Gheorghica

facebook twitter linkedin YouTube vimeo canal youtube comunitate  

Feedback

Feedback

Parerea ta conteaza!

Profil site

Experiente din scaunul rulant. O sursa de inspiratie pentru noi toti.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus