Diana Croitoru

Diana Croitoru

Ingustarea canalului spinal, o boala numita stenoza spinala poate provoca dureri cronice, amorteala si slabiciune musculara in brate sau picioare (fig. 1). Aceasta afecteaza in primul rand persoanele in varsta si este cauzata de modificari degenerative ce au ca rezultat extinderea articulatiilor fatetate si ingrosarea ligamentelor. Constrictia maduvei spinarii si a nervilor poate fi ameliorata eficient cu o procedura de decompresie a spinarii daca simptomele nu s-au imbunatatit cu terapie fizica sau medicamente. Aceasta operatie necesita o spitalizare de 1-3 zile si o recuperare ce dureaza intre 4 si 6 saptamani.

Fuziunea spinala este o procedura chirurgicala efectuata pentru ca una sau mai multe vertebre osoase ale coloanei vertebrale sa poate sa se uneasca permanent impreuna. Prin fuziunea oaselor se poate preveni durerea in timpul miscarii si ofera stabilitate. O coloana vertebrala instabila poate rezulta dintr-o accidentare, boala sau din procesul natural de imbatranire. Cand aceste modificari duc la o miscare anormala a vertebrelor, acestea frecandu-se una de alta, pot aparea durerile de spate, picior sau brat. Fuzionarea vertebrelor stabilizeaza si aliniaza nivelul coloanei vertebrale, mentine spatiul normal al discului intre vertebre si previne deteriorarea in viitor a nervilor spinali si a cordului.

Discectomia cervicala anterioara si de fuziune este o interventie chirurgicala pentru a elimina o hernie de disc sau un disc degenerativ in zona gatului a coloanei vertebrale. Incizia se face in partea din fata a coloanei vertebrale prin zona gatului. Dupa ce discul este scos, se introduce o grefa osoasa ce va fuziona cu oasele de deasupra si dedesubtul spatiului discului. Medicul dumneavoastra va poate recomanda o discectomie daca terapia fizica sau medicamentele nu reusesc sa va calmeze durerile de gat sau brat cauzate de presiunea asupra nervilor spinali. Pacientii se duc de obicei acasa in aceeasi zi; recuperarea dureaza 4 saptamani.

Spondiloliza (spon-di-lo-li-za) si Spondilolistezis (spon-di-lo-lis-te-zis) sunt conditii ce afecteaza articulatiile mobile ale coloanei vertebrale ce ajuta la mentinerea vertebrelor aliniate una deasupra celeilalte. Spondiloliza este de fapt o slabiciune sau o fractura in unul dintre podurile osoase ce leaga articulatiile superioare si inferioare secundare. Aceasta fractura se poate produce la orice nivel al coloanei vertebrale, dar de obicei are loc la a patra (L4) sau a cincea (L5) vertebra lombara. Aceasta slabiciune poate cauza vertebrelor o alunecare din pozitia lor normala, o afectiune numita spondilolistezis. Optiunile de tratament includ terapia fizica pentru intarirea muschilor din jurul zonei. Uneori pacientul este plasat intr-un dispozitiv de blocare. In cazurile severe, interventiile chirurgicale sunt, de asemenea, o optiune.

facebook twitter linkedin YouTube vimeo canal youtube comunitate  

Feedback

Feedback

Parerea ta conteaza!

Profil site

Experiente din scaunul rulant. O sursa de inspiratie pentru noi toti.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus